' Chatlack Kız ' || FORUM SİTEMİZE HOŞGELDİNİZ || ' Eda '
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

' Chatlack Kız ' || FORUM SİTEMİZE HOŞGELDİNİZ || ' Eda '

chatlack kız eda
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Şarabın Yıllanması

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
eda




Kadın
Mesaj Sayısı : 43
Kayıt tarihi : 24/12/08

Şarabın Yıllanması Empty
MesajKonu: Şarabın Yıllanması   Şarabın Yıllanması Icon_minitimePerş. Ara. 25, 2008 4:50 pm

Şarabın Yıllanması Sarap



Dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilen üzümlerin renkleri de çok çeşitlidir. Şarap yapımında kullanılan üzümlerin renkleri iki ana gurupta toplanır. San ile yeşil arasında rengi olanlara 'beyaz üzüm' kırmızı ile mavimsi siyah renk arasında olanlara 'siyah üzüm' denilir.

Kırmızı şaraplar siyah üzümden yapılırken beyaz şarapların da sadece beyaz üzümlerden yapıldığı bilgisi doğru değildir. Burada önemli olan üzümün kabuğudur. Kırmızı üzümü olduğu gibi kullandığınızda kırmızı şarap elde edersiniz. Kırmızı veya beyaz fark etmez tüm üzümlerin kabuklarını soyduğunuzda ise sonuçta beyaz üzüm elde edersiniz. Yıllanma terimini bütün şaraplar için kullanmak yanlıştır.

Eğer şarap ileride yıllandırılacağı düşünülerek imal edilmişse bu gerçekleşebilir. Diğerlerinde şarabı özellikle sofra şarabını yıllarca saklamak ona değer kazandırmaz. Yıllandırılabilen şaraplar çok seçkin bir tür kırmızı şaraplardır. Dünyada üretilen bu tür şarapların ancak yüzde 5'i yıllanmaya uygundur.

Şaraplar genellikle meşe ağacından yapılmış varillerde dinlendirilirler. Sonra şişeye alınanlar şişelerinde de 20 yıl kadar bekletilirler. Yıllanma hızı şişenin içinde varillere göre daha düşüktür. Şaraplar varillerden alındıklarında tatları biraz tatlı olabilir. 6 ay beklenilirse mayhoş olmaya başlayabilirler. Tekrar yumuşak hoş ve tatlı hale dönüşmeleri için en az 5 yıl daha beklemek gerekir.

Kırmızı şaraplarda yıllandıkça oluşan bu gelişmenin sebebi üzümün kabuğu ile birlikte imal edilmeleridir. Üzümün kabuğunda 'tanin' adı verilen bir kimyasal bileşim vardır. Başlangıçta şarabı etkilemeyen tanin molekülleri zamanla birleşerek daha büyük moleküller oluştururlar ve yıllanmış şarabın oluşmasını sağlarlar.

Küçüklerin birleşerek büyükleri oluşturmalarına kimya dilinde 'polimerizasyon' deniliyor. Eğer bir daha bu tip bir şarap siparişi verirseniz ve ilk tattığınızda 'ah çok iyi polimerize olmuş' derseniz çevreye bir şarap uzmanıymışsınız izlenimini verebilirsiniz.

Şarabın içinde oluşan kimyasal reaksiyonlar bu kadarla da bitmiyor. Etil alkol ile tartarik asidin dengeye gelmesi 13 yıl alıyor. Yani iyi bir yıllanmış şarap en az 20 yılda ortaya çıkıyor.

İyi bir yıllanma için öncelikle şarap ısı değişimlerinden doğrudan gelen ışıktan ve titreşimlerden korunmalıdır. Bunun için şarabın karanlık bir yerde serin bir ortamda tercihen 12 derecede ve yatık olarak kalması gerekir. Şişenin mantarının kurumaması şarabın hava almaması için ortam biraz da nemli olmalıdır.

Şarabı teknolojinin imkanlarını kullanarak şişedeki oksijeni alıp ısıtarak çok daha süratli yıllandırmak mümkün. Ancak şarap üreticileri bunu tüm işlemleri özellikle ısıtma süresini kontrol bakımından çok riskli buluyorlar. Bu tip üretimi meslek ahlakı bakımından da doğru bulmuyorlar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Şarabın Yıllanması
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
' Chatlack Kız ' || FORUM SİTEMİZE HOŞGELDİNİZ || ' Eda ' :: 

Kültür ve Sanat Dünyası

 :: GENEL KÜLTÜR
-
Buraya geçin: